Честит Рожден ден Никос!

Днес рожден ден празнува Никос Вертис, млад но много талантлив гръцки певец, без които много български чалга изпълнители щяха да имат доста беден и скучен репертоар.

На българската публика е познат главно чрез кавърите си от Борис Дали на песента "Моно я сена" (Само за теб) - песен станала платинена в Гърция, два месеца след излизането на албума и донесла на Никос Вертис наградата за певец на годината за 2007.

И от съвместния кавър на Азис и Малина върху песента му "Пес то му Ксана" (Кажи ми го отново), песен на годината в Гърция за 2005-та.

Чудя се какво ли ще му подарят Борис Дали и Азис в знак на благодарност на спечелините от тях пари от негови песни... ?

Никос Вертис започва кариерата си от малки нощни клубове в Солун и областта, затова е и любимец на гърците от област Македония:

"Наше момче е, трябва да го подкрепяме" :)

Първият му албум "Поли апотома врадязи" (Твърде бързо се стъмва) издаден през 2003 бързо става хит, като любимата ми песен от него е "Сан трелос се агапао" - (Като луд те любя) с клип заснет естествено на пристанището на Солун.

През 2004 Вертис започва да пее заедно с "царицата на ноща" - Пеги Зина в едно от най-известните заведения за жива музика в гръцката столица Атина - Аполон. От този съвместен творчески период се отличава дуетът им - "Ханомасте" - (Губим се)

Награден е със наградите на Арион (ΑΡΙΩΝ), за най-добър дебют през 2003.



2 коментара:

Анонимен каза...

Никос ми е любим гръцки певец.Не разбирам бъкел гръцки, но от преведените текстове разбирам че е доста чувствителен и талантлив певец.Просто се усеща от гласа му и музиката.
Чух доста песнички в Пайнер от НЕГОВИЯ репертоар, не само от Азис, Малина и Борис Дали...
Жалко е, че в България има толкова много талантиви певци а никой от тях не се труди да измисли музика и текст, а просто си ги купуват(по скоро крадът) на готово на чужд гръб. Дано Вече спрат с кавърите - България има какво да показва.

Анонимен каза...

от 2004 харесвам никос и като певец и като мъж.едва 2007 случайно разбрах че сме родени на една дата-21.08.сега имам мечта да бъда на някой от неговите концерти.разбира се в гърция защото има абсолютната атмосфера за весело и незабравимо преживяване.

Copyright © 2008 - Гръцка музика - ползва Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template - Побългарена от Марфи